Alla värmepumpar fungerar enligt principen att flytta värme från en plats till en annan. Skillnaden är varifrån värmen kommer. För att hitta den lösning som passar ditt hus bäst är det viktigt att utgå från var huset ligger, vilket klimat som råder samt kostnaderna för värmepumpen. Med en effektiv och energisnål uppvärmningsmetod har du möjlighet att både spara pengar och göra en insats för miljön.
Luft-luftvärmepump tar värme från utomhusluften och värmer upp huset, även under milda vinterdagar. För dig som bor där det blir kallare vintrar (kring -25 °C) kan det behövas en kakelugn eller öppen spis som kompletterar värmepumpen. Vid temperaturer under 2–5 minusgrader behöver den också avfrostas. Fördelen är att en luft-luftvärmepump kan användas till luftkonditionering på sommaren och att den renar inomhusluften från damm. En luft-luftvärmepump har en livslängd på 15–20 år.
Luft-vattenvärmepump tar värme från utomhusluften och överför den till ett vattenburet element eller vattenslingor i golvet vilket ger en jämnare temperatur i huset. Även luft-vattenvärmepumpen behöver kompletteras med en alternativ värmekälla för dig som bor där det blir kallare. Fördelen är att de flesta modeller har automatisk avfrostning eftersom is kan bildas på utsidan av värmepumpen. En luft-vattenvärmepump har en livslängd på upp till 15 år.
Frånluftsvärmepump tar värme från husets ventilationssystem och används för att värma upp hus, kranvatten och tilluft. Frånluftsvärmepumpen har en begränsad kapacitet och det är viktigt att ventilationen i huset fungerar bra. Fördelen är att kostnaden för installation är lägre än de andra värmepumparna och att inomhusklimatet kan förbättras. En frånluftsvärmepump har en livslängd på upp till 15 år.
Undrar du vilken värmepump som passar bäst till ditt hus? Tveka inte att höra av dig till oss.